Inspiratie: Durf te vragen en kom in beweging - De Boom

Terug kijken

Na twee jaar is het altijd goed om eens achterover te gaan zitten en te kijken naar alles wat je geschreven heb voor het Oostland Business maandblad. Met veel plezier kan ik dan ook terug lezen over slimme computers die spelletjes kunnen spelen, maar ook het artikel over de radio telescopen, en de nieuwe technologieën en Cloud Computing waren leuk om te maken. Maar ook zaken die ons direct aantrekken in onze regio, of hoe trends ontwikkelen in samenhang met ons gedrag waren prima. Oprecht inspiratie dus.

Aansporen tot actie

Al deze columns zijn bedoelt om mensen aan te sporen tot nadenken en inspiratie te geven. Of dat is gebeurt is altijd voor mij een vraag gebleven. Als het maar een beetje inspiratie heeft geven is het wat mij betreft prima.

2012

2012 was een jaar van een Europese crisis, en we merken hier allemaal wat van. Het was ook een jaar van overwinnen, voor mij persoonlijk, maar ook voor vele ondernemers. We willen onze angsten overwinnen. Ik heb veel te maken gehad met het thema "Kanker", de invloed van deze ziekte bij mij persoonlijk, maar ook de invloed op het gezin en mijn omgeving. Hierdoor is er bij ons een idee ontstaan wat ik graag eens met jullie wil delen.

De boom

De Boom van Leven is het thema wat ik in 2013 ga uitdragen. Het is van belang dat je in beweging komt, en communicatie aangaat met mensen die in deze situatie zijn gekomen, zitten of gelukkig nooit komen. Wij merken dat er veel te vertellen is, en mensen kan aansporen tot inspiratie. Bij het thema zie ik voor mij dat er een samenkomst is van mensen die te maken hebben met Kanker, en met elkaar en vrijwilligers hun ervaringen delen. Inspiratie geven aan de boom, onder de boom, met de boom. De boom staat voor kracht, groei, overwinnen van alle jaargetijden. De Boom geeft ons meer dan er alleen maar zijn.

Een boom in een ziekenhuis

Omdat we in een ziekenhuis een Boom willen plaatsen, zullen we ons moeten beperken tot een boom die bijna steriel moet zijn. Samen met Herbert Jansen zijn we aan de slag gegaan en hebben bedacht dat het niet alleen gaat om de boom die de jaargetijden doorstaat, maar er ook mag zijn om rust te geven en berichten kan meenemen in zijn eeeuwige bestaan. Dus we zijn uitgekomen bij takken van staal, bladeren van glas (flessen) en die flessen krijgen dan een centrale rol om de berichten in te ontvangen (flessenpost). Dit mag er dan voor altijd zijn. En als er veel berichten zijn, maken we van al deze berichten een fles en krijgt hij zijn vaste plek in de boom. We geven dan ruimte aan iedereen die op zo'n afdeling is en komt. Denk maar eens aan de kinderen die bij Oma langs komen, en hun emotie willen uiten. Update: Pasen 2017, de voorstellen liggen bij het bestuur van het meader ziekenhuis. Het heeft heel lang geduurd om mensen in zo'n organisatie zover te krijgen dat we dit kunnen realiseren. Wij hebben in ons leven niet altijd de tijd. Nu 5 jaar later kan ik van geluk spreken dat ik dit nog kan schrijven. We gaan er komen, want er zijn zoveel mensen die dit graag met ons willen realiseren.

De bijdrage

Het gaat mij in deze column niet om een bijdrage te krijgen voor dit initiatief, die ik samen met de Stichting Alpe d'HuZes probeer op te starten. Het mag natuurlijk wel. Maar het gaat mij veel meer om jullie allemaal aan te sporen om te vragen om hulp, advies, steun. Durf maar eens te vragen aan een Kanker patiënt hoe hij omgaat met de dood, wat gaat hij de laatste dagen doen? Wat houd hem op de been? Wij durven dat niet, wij hebben schroom, maar ik kan vertellen dat zij dat niet hebben. Zij kunnen dit met vol passie vertellen. Juist in dit soort perioden van het leven zijn mensen eenvoudig. Het gaat niet meer over consumeren, het gaat om het laatste gevoel, de laatste wens.

Angst om te vragen

Wat kunnen we dan als ondernemer leren, wat kan je nou met zo'n verhaal? Zoveel denk ik dan, want elke ondernemen heeft zijn angst. Kijk maar eens om je heen. We zien zoveel spanning in de markt, zoveel nieuwe ontwikkelingen, zoveel nieuwe trends. Waar kiezen we nu voor, waar gaan we nu voor, wie kan mij helpen, met wie kan ik dan sparren, of zou ik dan moeten samenwerken?

Inspiratie, durf te vragen, kom in beweging, neem beslissingen en ga voor focus en energie. Ik heb geprobeerd meerdere malen aan te sporen om hier mee bezig te gaan. Ik kan zeggen dat we bij onze opdrachtgever Promax (en dus GELION), maar ook in mijn eigen prive leven, wij zeker bij dit soort zaken stil staan en oppakken. Wie dit niet doet, heeft mogelijk een kans om iets te missen waardoor er een probleem ontstaat. Voorbeelden te over. Vraag het maar aan Nokia.... Niet zo lang geleden het beste bedrijf van de wereld op het gebied van Mobiele Telefonie, na intreden van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Smartphones, hebben zij iets gemist. Nu moeten ze vechten om bij te komen.... Maar het was toch de beste in de markt. Tja, dat waren ze wel. Mogelijk zijn ze vergeten te vragen .... Mijn advies dus: DURF TE VRAGEN en KOM IN BEWEGING