Cryptocurrency

Cryptocurrency is een voor velen nog onbekend fenomeen. Bittcoin zegt sommige al iets meer. Dan nog hebben we het over ongeveer 1 % van de wereldbevolking. Een amerikaanse dollar, dat kennen mensen wel. Toch zagen we dit weekend dat het dagblad AD er een artikel aan wijde om mee te gaan in de koers stijging van de Bittcoin die deze week aan de gang is. Maar wat is dit nu allemaal? Wat is een blockchain? Waarom is er deze technologie? en waarom zijn er dan munteenheden en beurzen die in deze valuta handelen? Veel goede vragen omtrent Cryptocurrency en bijna geen antwoorden. Maar laten we het eens proberen.

BlockChain

"The practical consequence […is…] for the first time, a way for one Internet user to transfer a unique piece of digital property to another Internet user, such that the transfer is guaranteed to be safe and secure, everyone knows that the transfer has taken place, and nobody can challenge the legitimacy of the transfer. The consequences of this breakthrough are hard to overstate."

  • Marc Andreessen

Van een afstand kan een blockchain best wel vergeleken worden met bijvoorbeeld Wikipedia. Met een blockchain kunnen veel mensen een record schrijven van informatie, en een gemeenschap van gebruikers kan bepalen hoe het record van informatie wordt gewijzigd en bijgewerkt. Op dezelfde manier zijn Wikipedia-vermeldingen niet het product van een enkele uitgever. Niemand controleert de informatie. Desalniettemin worden de verschillen die blockchain technologie (Cryptocurrency) uniek maken, duidelijker en gaan we het beter begrijpen. Terwijl beide draaien op gedistribueerde netwerken (internet), is Wikipedia in het World Wide Web (WWW) ingebouwd met behulp van een client-server netwerkmodel. Een gebruiker (client) met rechten die zijn geassocieerd met zijn account, kunnen Wikipedia-items wijzigen die zijn opgeslagen op een gecentraliseerde server. Wanneer een gebruiker toegang krijgt tot de Wikipedia pagina, krijgen ze de bijgewerkte versie van de 'master copy' van de Wikipedia-entry. De controle en beheer van de database blijft bij Wikipedia beheerders, waardoor toegang en machtigingen door een centrale autoriteit kunnen worden gehandhaafd. blockchain GELION

De digitale ruggengraad

De digitale ruggengraat van Wikipedia lijkt op de zeer beveiligde en gecentraliseerde databases die regeringen, banken of verzekeringsmaatschappijen vandaag beheren. Beheer en onderhoud van deze gecentraliseerde databases berust bij hun eigenaars, waaronder het beheer van updates, toegang en beveiliging tegen cyberbedreigingen.

Het verschil

De gedistribueerde database gemaakt door blockchain technologie heeft een fundamenteel verschillende digitale backbone. Dit is ook het meest onderscheidende en belangrijke kenmerk van blockchain technologie. Wikipedia's 'master copy' wordt bewerkt op een server en alle gebruikers zien de nieuwe versie. In het geval van een blockchain komt elk knooppunt in het netwerk tot dezelfde conclusie, waarbij elk van de records zelfstandig wordt bijgewerkt, waarbij het meest populaire record het “officiële” record wordt, in plaats van er een hoof kopieën zijn.

De transactie

Transacties worden uitgezonden, en elk node creëert een eigen, geactualiseerde versie van de gebeurtenissen. Het is dit verschil dat de blockchain-technologie zo handig maakt - het vertegenwoordigt een innovatie in de registratie en distributie van informatie die de noodzaak van een vertrouwde partij elimineert om digitale relaties te vergemakkelijken. blockchain gelion rene hendriks

Niet nieuw Blockchain en Cryptocurrency

Toch is blockchain technologie, voor al zijn verdiensten, geen nieuwe technologie. Het is eerder een combinatie van bewezen technologieën die op een nieuwe manier worden toegepast. Het was de bijzondere samenwerking van drie technologieën (het internet, privé-sleutelcryptografie en de protocollen die de bonus stimuleren) waardoor het idee van bitcoin-maker Satoshi Nakamoto zo nuttig was. Het resultaat is een systeem voor digitale interacties die geen vertrouwde derde nodig hebben. Het werk van de beveiliging van digitale relaties is impliciet - geleverd door de elegante, eenvoudige, maar robuuste netwerkarchitectuur van blockchain-technologie zelf.

Vertrouwen

Vertrouwen is een risicobeoordeling tussen verschillende partijen, en in de digitale wereld komt het bepalen van vertrouwen vaak neer op identiteitsbewijs (authenticatie) en bewijs van machtigingen (autorisatie). Simpel gezegd, we willen weten, 'Ben jij wie je zegt dat je bent?' En 'Moet je kunnen doen wat je probeert te doen?'

Prive sleutel (the Key)

In het geval van blockchain-technologie, biedt privé-sleutelcryptografie een krachtig eigendomshulpmiddel dat voldoet aan de verificatievereisten. Bezit van een privé sleutel is eigendom. Het bespaart ook een persoon om meer persoonlijke gegevens te delen dan zij zouden nodig hebben voor een uitwisseling, waardoor ze blootgesteld worden aan hackers. Authenticatie is niet genoeg. Autorisatie - met voldoende geld, het uitzenden van het juiste transactie type, enz. - heeft een gedistribueerd, peer-to-peer-netwerk als uitgangspunt nodig. Een gedistribueerd netwerk vermindert het risico van gecentraliseerde corruptie of storing.

Committed

Dit gedistribueerde netwerk moet ook toegewijd zijn aan het record en de beveiliging van het transactie netwerk. Het verlenen van transacties is een gevolg van het gehele netwerk waarop de regels worden toegepast waarop het is ontworpen (het protocol van het blockchain). Authenticatie en machtiging die op deze manier wordt geleverd, laat interacties in de digitale wereld toe zonder te vertrouwen op (duur) vertrouwen. Vandaag hebben ondernemers in industrieën over de hele wereld wakker gemaakt met de implicaties van deze ontwikkeling - onvoorziene, nieuwe en krachtige digitale relaties zijn mogelijk. Blockchain technologie wordt vaak beschreven als de ruggengraat voor een transactie-laag voor het internet, de basis van het internet van waarde. In feite is het idee dat cryptografische sleutels en gedeelde grootboeken gebruikers kunnen stimuleren om digitale relaties veilig te stellen en te formaliseren, maar fantasieën lopen wild. Iedereen van regeringen naar IT-bedrijven naar banken wil deze transactie-laag bouwen. Authenticatie en machtiging, essentieel voor digitale transacties, worden vastgesteld als gevolg van de configuratie van blockchain technologie.
Het idee kan worden toegepast op elke behoefte aan een betrouwbaar systeem. ICO zijn hiervan een voorbeeld. De Cryptocurrency in onderstaande voorbeelden laten zien, dat er al vele vormen zijn, dat er redelijk veel geld in omgaat, maar dat het nog een begin is van een lang traject.

Bittcoin koers

/ Price BITCOIN /


In bovenstaande grafiek zien we de koersontwikkeling van de BTC (Bitcoin)

ETH coin

Ripple coin

NEO coin

Stellar coin

Legend room coin

KORE coin


Meer willen weten, neem dan contact met ons op
Rene Hendriks