Blockchain: Stratis, de derde generatie

Stratis maakt deel uit van de derde blockchaingeneratie. Op 16 oktober ben ik gestart om de achterliggende blockchaintechnologie toe te lichten. Op dat moment was de BTC (bitcoin) koers rond de 5000 euro. Nog geen twee maanden later was de bitcoin rond de 14.000 euro waard. Je kunt de live koers hier overigens veilig volgen.

Het totale kapitaal in blockchain valuta (ICO’s) is in deze periode verdrievoudigd. Zegt dat trouwens iets over de blockchain technologie? Ik denk op dit moment niet zoveel. Mensen krijgen nu gewoon meer berichten over de bitcoin koers en willen daardoor meedoen. Maar deze keer wil ik het dus over iets anders hebben. Namelijk over de derde generatie blockchain; Stratis.

IT-trends

In mijn tweede blockchainblog had ik het over de technische kant van het Ethereum-platform en de eigen ontwikkeltaal. In de derde generatie worden stappen gezet naar populaire ontwikkelomgevingen, namelijk C# en .Net van Microsoft. En dat terwijl de blockchain vorig jaar nog iets vreemds was. Nu rapporteert Gartner dat het één van de tien belangrijkste IT-trends voor de komende jaren is. De blockchain (trend #8) staat in het rijtje van Veiligheid (Risk & Trust, trend #10), Kunstmatige Intelligentie (trend #1) en Business Informatie (trend #2). Avantage heeft focus op negen trends, waaronder Altijd Veilig en Altijd Inzicht.

‘Microsoft heeft interesse in dit platform’

Het platform Stratis is ontwikkeld om C# en .Net applicaties te gebruiken. Waardeoverdracht gebeurt via het token STRAT die transacties mogelijk maakt. Het platform geeft de mogelijkheid om applicaties te bouwen rondom processen die een smart contract behoeven. Omdat het een open source community is, zijn er veel bouwblokken beschikbaar. Daarmee wordt het bouwen van de applicatie een stuk eenvoudiger. Het ontwikkelteam van Stratis geeft daarbij ondersteuning. Microsoft heeft interesse in dit platform, dat van origine een Engelse onderneming is. Aan het begin van 2017 heeft de IT-gigant een financiële injectie aan de onderneming gegeven om oplossingen te ontwikkelen.

Stratis Fintech

Een daarvan is Fintech; een transparante oplossing voor identificatie van toegang op banksystemen. Financiële instellingen hebben een vertrouwde vorm van identificatie nodig voor hun klanten. Stratis blockchain oplossingen geven akkoord op de toegang tot gezaghebbende identiteitsrecords en verlenen daardoor toegang aan precaire systemen. Deze oplossing verzorgt de transparantie van de identiteit. Het voordeel van deze blockchain is de mogelijkheid om applicaties te bouwen op C# en .Net. Daardoor kunnen wij (mogelijk) samen met onze klanten oplossingen op basis van deze techniek gaan bouwen. Met het Stratis platform zijn we in staat om direct businessapplicaties toe te voegen. Dankzij de beschikbare kant-en-klare oplossing kunnen we op blockchain gebaseerde applicaties niet alleen snel en eenvoudig ontwikkelen. We kunnen die ook testen en implementeren zonder de veiligheidsrisico’s en kosten die anders uit een interne implementatie zouden voortvloeien.

Interessant? Neem dan contact met me op. Ik vertel je hier graag meer over.