Blockchain-ketting zonder zwakke schakel

Zondag 15 oktober kijk ik naar de waarde van de bitcoin, hij schommelt tussen de 4600-4900 euro. Een record. Nu zal hij wel te duur zijn denken velen van ons. Zeiden we dat ook niet in 2008 -2009. Toen kochten we voor 10 bitcoin een pizza in Nederland. En dat vonden we allemaal zeer vreemd en vonden de waarde van een Bitcoin te hoog. 1 jaar geleden had de bitcoin een waarde van 630 euro. Dat is bijna een groei van 700-800%. Maar op welke techniek is deze munt nu gebaseerd? En wat zouden we met deze techniek kunnen? Zouden we hypotheken kunnen regelen zonder tussenkomst van adviesbureaus? Kunnen we personeel aannemen/inhuren zonder een uitzendbureau? Kunnen we contracten met elkaar opzetten zonder tussenkomst van allerlei adviseurs? Kunnen we energie afnemen via een blockchain afspraak? Om deze vragen stap voor stap te kunnen beantwoorden, als dat al kan vandaag, wil ik je meenemen naar de basis van de techniek die hiervoor gebruikt wordt. De Blockchain.

Blockchain

De blockchain is een netwerk van computer (de keten), die allemaal een kopie hebben van een database- (het block), en deze samen beheren. Het is een decentraal netwerk, er is geen centrale partij en geen centrale database. Elk blok in de keten bevat versleutelde data. En elk versleuteld blok in de keten is weer gebaseerd op het versleutelde blok ervoor.

Cryptografie

Voor deze versleuteling wordt cryptografie gebruikt, het wiskundige versleutelen van informatie. Zo zijn alle gegevens in de keten beschermd. Als men een aanpassing zou willen doen in de database, bij een transactie, kan dat alleen als de meerderheid van de computers in de blockchain deze goedkeurt. Dat kan automatisch op basis van vastgelegde afspraken in de blockchain. Omdat alle deelnemers meekijken, en dat kunnen er dus heel veel zijn, is frauderen haast onmogelijk.

Decentraal

Ook het platleggen van de chain is nagenoeg onmogelijk door de decentrale aanpak, dus zowel database en nodes (computers) zijn decentraal. Met de blockchain creëert online vertrouwen. Cryptografie, wiskunde, maakt het systeem robuust. Er bestonden nog geen technologie die dat vertrouwen kon geven. Dat gaat blockchain doen. Met blockchain kun je erop vertrouwen dat informatie op het internet niet is gemanipuleerd. Dat is belangrijk voor onder meer betalingen, eigendomsbewijzen en toegang tot privacygevoelige data.

Privacy

Wij als Avantage vinden vooral dat laatste erg belangrijk. Hoe kunnen we technologie toepassen bij de bedrijfsprocessen van onze klanten en hen begeleiden in het verder veilig maken van deze processen en hun data. Nederland loopt redelijk voorop met deze kennis. Natuurlijk horen we dat Bitcoin vooral door chinezen worden gemined en gehouden, maar de techniek is veel belangrijker. Wist u bijvoorbeeld dat de derde generatie blockchain van Stratus gebaseerd is op Microsoft standaarden.

Stratus

Zij maken gebruik van het Azure platform, programmeren in C# op het .net framework. He, wat gebeurt er nu, is er al een derde generatie? Ja hoor, we hebben in 2007 de basis gelegd op het bitcoin platform, toen in 2014 het platform van een Zwitserland bevestigende Ethereum Foundation het licht zag. Wij noemen dat de tweede generatie. In een latere blog zullen we hierop dieper ingaan. Nu terug naar Stratus. Zij bieden dus een platform waarop bedrijven hun oplossing kunnen bouwen. Zij ondersteunen door kennis te delen, API te bouwen, en eigen mensen aan te bieden. In Nederland zijn al verschillende start-up’s in samenwerking met de TU in Delft (o.a. wiskunde), die verschillende processen in een block-chain aan het bouwen zijn.

Vraag

“Wij vinden het gaaf spul “. Meer weten? Ik kom graag bij je langs